VHP wijst op symboliek Divali

0
378
De symboliek van het licht heeft in alle culturen een belangrijke rol. Licht voorziet in een wezenlijke behoefte, het wordt als bestaansvoorwaarde voor het leven zelf ervaren. Het verband tussen licht en goedheid is heel duidelijk aanwezig op de dag van Divali, wanneer het pikdonker is en men geen hand voor de ogen ziet.

De diya of olielamp symboliseert de overwinning van het goede op het kwaad. De zegeningen van het leven worden gevierd – de triomf van kennis over onwetendheid en goed over kwaad. Maar Divali is ook een tijd voor gebed en overpeinzing, om na te denken over onze verplichtingen om onze medemens te helpen, vooral de minderbedeelden.

In ons geliefd land Suriname zitten wij in een periode van diepe duisternis met veel gezinnen die het heel moeilijk hebben om rond te komen; een periode waarin mensen bang zijn voor de toenemende en verruwende criminaliteit; een periode waarin het lijkt alsof corruptie en onrecht het zullen winnen van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Divali is een feest van bijzondere betekenis. In een tijd dat onze samenleving afglijdt op economisch en sociaal gebied, is het belangrijk om de onderliggende betekenis van Divali te beseffen: het geloof van de overwinning van het licht op de duisternis, van het goed op het kwaad, van de waarheid op de onwaarheid, van de wijsheid op de onwetendheid, van het recht op het onrecht.

Het aansteken van de olielamp, de diya, is om vooral te beseffen dat zelfs in het diepste donker het licht uiteindelijk zal zegevieren. Divali herinnert ons eraan dat we allemaal ons deel moeten doen voor die betere toekomst die we allemaal zoeken. Divali vieren betekent genieten van innerlijke gelukzaligheid, onze persoonlijke behoeften verminderen en de lamp van wijsheid in de gemeenschap aansteken.

Laten we Divali, het feest van lichtjes met vreugde vieren. Laat de viering een vernieuwing zijn van onze verplichtingen om het licht van welvaart, kennis, gezondheid en vrede voor onze samenleving en ons land te helpen brengen.

VHP Divali boodschap: de overwinning van zelfkennis en gematigdheid ten opzichte van genotzucht en verkwisting. Divali eindigt niet wanneer de lichten uitgaan.

Bron: StarnieuwsWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi