Meer dan de helft van de districtsraadsleden is beëdigd

0
186

Met de beëdiging van de districtsraadsleden (dr) uit Wanica (21), Commewijne (11), Brokopondo (9), Para (9), Coronie (7) en Nickerie (11) is het grootste deel al in functie. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft in de periode 2 juli tot en met 7 juli de eed of belofte afgenomen van 68 oftewel 57,6 procent van de 118 dr-leden. Het aantal beëdigde ressortraadsleden (rr) is bijna op de helft, wat neerkomt op 378 van de 764 rr-leden.

In tegenstelling tot de leden van de dr, worden de rr-leden niet door de minister beëdigd, maar door de districtscommissaris (dc). Bij de beëdiging van de raadsleden in Nickerie, gisteren, heeft minister Dikan benadrukt dat dit district al geruime tijd trendsetter is in het decentralisatieproces. Hij heeft de nieuwe dr van Nickerie opgeroepen deze voorhoederol te behouden en uit te bouwen.

Niets is volgens de bewindsman zo lastig als plannen maken in het district en die niet kunnen uitvoeren, omdat de middelen er niet zijn. De districtsverordening geeft enige houvast daarvoor. De bewindsman zei dat het een ‘zware klus’ was om de weg naar de districtsverordeningen af te leggen, maar blikt tevreden terug. Daarom heeft hij de nieuwe raad een hart onder de riem gestoken om aan de slag te gaan en te helpen nadenken hoe het district te laten verdienen, zodat het zichzelf kan bedruipen.

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe twijfelt niet aan de competentie van de dr-leden die dinsdag zijn aangetreden. Zowel voor als na de verkiezingen hebben ze frequent gecommuniceerd met het publiek. “In Nickerie kent de burger de dr-leden,” aldus de burgermoeder. Minister Dikan riep in alle districten de districtsraden op om de kloof met de gewone burger te dichten en de gemeenschap via de media meer deelgenoot te maken van hun activiteiten.

In Coronie kwamen alle gegadigden opdagen voor de ceremonie, wat in overige districten niet het geval was. Bij de beëdiging in Coronie heeft de bewindsman ook de dc en het Burger Informatie Centrum (BIC) gevraagd om een bijdrage te leveren in een betere communicatie tussen de dr en de districtsgemeenschap. Dikan heeft de hoop uitgesproken dat heel binnenkort ook de districtsbesturen kunnen worden ingesteld, zodat het decentralisatieproces naar een hoger niveau kan worden getild.

Na afloop van de ceremonie waarin de dr-leden werden beëdigd, heeft dc Naltus Naana de rr-leden van Coronie ook onder ede gesteld. Het district telt 23 rr-leden. Minister Dikan zal vandaag, wanneer hij op terugweg is uit Nickerie, een tussenstop maken in Groningen om de negen dr-leden van Saramacca te beëdigen. Sipaliwini, Marowijne en Paramaribo moeten nog volgen.

Bron: srherald.comWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi