VHP Nederland over het geslaagde werkbezoek van President Chan Santokhi

0
770

President Chandrikapersad Santokhi heeft zijn werkbezoek aan Nederland op zaterdag 11 september afgerond en er kan worden teruggeblikt op een zeer geslaagde missie. Duidelijk is dat de vriendschappelijke banden tussen Suriname en Nederland volledig zijn hersteld. De president is bij zijn werkbezoek vergezeld geweest door de VHP ministers Albert Ramdin (BIBIS), Amar Ramadhin (Volksgezondheid), Riad Nurmohamed (OW) en Prahlad Sewdien (LVV). Daarnaast maakte ook ABOP minister Kenneth Amoksi (Justitie) onderdeel uit van de regeringsdelegatie.


Na het spetterende verwelkomingsfeest georganiseerd door VHP Nederland tesamen met diverse ondernemers w.o. Hemant Lachman heeft de president een historisch bezoek afgelegd aan koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Bij deze gelegenheid heeft president Santokhi op zijn beurt de koning uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname. Hierop volgde een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte, waarbij ook enkele ministers uit Suriname en Nederland zijn aangehaakt. Diverse relevante onderwerpen zijn besproken waaronder de bestrijding van criminaliteit en de aanpak van de coronacrisis.


De president heeft een historische ontmoeting gehad met de Kamervoorzitters, welke plaatsvond in de alom bekende Ridderzaal. Hier heeft president Santokhi een indrukwekkende toespraak gehouden voor de Eerste Kamer en Tweede Kamerleden. Deze gebeurtenissen zijn uitgebreid op nieuwszenders en in vele andere media aan bod gekomen, zowel in Nederland als in Suriname.


Andere noemenswaardige bezoeken die de president heeft afgelegd zijn, de kranslegging bij het Slavernijmonument in Amsterdam, de proclamatie van het Diaspora Instituut Nederland, een bezoek aan de Wageningen University & Research (WUR) en de College-Tour. In Rotterdam heeft de delegatie een vaartocht gemaakt door de Rotterdamse haven, hierbij zijn diverse waterwerken bezichtigd. VHP Nederland was vertegenwoordigd bij een aantal van deze evenementen. Ook de diasporagemeenschap heeft zich in verschillende regio’s kunnen opmaken voor diverse bezoeken van de president.


Een van de bijzondere hoogtepunten van het werkbezoek betrof de Anton de Kom lezing waarin de president het accent legde op het belang van een hechte en solide multiculturele samenleving, de bromtjie djari. Deze lezing is met veel positieve reacties ontvangen.


Voor de evenementen waar de president aanwezig zou zijn, was enorm veel belangstelling. I.v.m. de coronamaatregelen en de veiligheid van de president kon echter slechts steeds een beperkt publieksaantal aanwezig zijn. Via diverse live streams en social media konden echter tienduizenden belangstellenden de evenementen toch volgen.


Het werkbezoek van de president heeft Suriname veel opgeleverd: herstelde samenwerkingsverbanden met Nederland en de diasporagemeenschap. Tal van contracten en toezeggingen voor hulp en investeringen. Het efficiënt uitwisselen van kennis en kunde op verschillende vlakken zoals de gezondheidszorg (o.a. niertransplantatie) en infrastructuur (bruggenbouw en waterbestrijding). Kortom de president en delegatie zijn vertrokken met rijkelijk gevulde koffers aan steun.


Het werkbezoek heeft op enkele momenten helaas ernstige hinder ondervonden van een 100-tal protesteerders (vnl. van Afro-Surinaamse afkomst) die de president met scheldwoorden en bedreigingen hebben bejegend. Beelden hiervan deden de ronde op social media. Uit betrouwbare bron is vernomen dat prominente VHPers zelfs ook doodsbedreigingen hebben gekregen. Ook diverse bezoekers van de Anton de Kom lezing, met name die van hindoestaanse afkomst, hebben last gehad van scheldpartijen en intimidaties. Journalisten van hindoestaanse afkomst werden belaagd en weggejaagd. De VHP Nederland, als formeel erkende afdeling van de VHP, spreekt haar sterke afkeur uit ten aanzien van deze handelingen door de protesteerders. Demonstreren is een democratisch recht, maar als dit misbruikt wordt om de het instituut van de president van Suriname te beledigen, is dat absoluut onacceptabel.


De VHP Nederland is blij met de constructieve manier waarop het werkbezoek heeft plaatsgevonden in het belang van de wederopbouw van Suriname. 


De VHP Nederland Media CommissieWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi