Seminar: Surinaamse Landbouw leidt tot ware zelfvoorzienendheid

0
780

In verband met de 72ste verjaardag van de VHP organiseert VHP Nederland een digitale seminar. Met dit seminar wordt beoogd de rol van de Surinaamse Landbouw sector te benadrukken en met elkaar te verkennen wat er nodig is om initiatieven in deze sector nog meer te stimuleren met als doel zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

De Covid pandemie heeft vooral bij de derde wereld landen grote risico’s blootgelegd. Een van deze risico’s is de afhankelijkheid van importen om de bevolking te kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte.

Vaak hebben de derde wereld landen al een hoge schuldenlast waardoor ze bij een onvoorziene situatie als een wereldwijde pandemie hun exporten zien opdrogen. Deze inkomensderving heeft direct gevolgen voor de staatskas en de mogelijkheden die de overheden hebben om hun burgers te hulp te schieten. Met als gevolg dat er significante vormen van armoede kan ontstaan door verlies van banen onder de geraakte bevolking en zo nog meer negatieve gevolgen voor land en volk.

Suriname is door de pandemie ook in een dergelijk benarde positie beland. Doordat Suriname in staat is gebleken zijn eigen voedsel te produceren lijkt de impact tot nu toe beheersbaar. Volgens Minister Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij voorziet de lokale landbouw slecht in 1/3 van de Surinaamse behoefte. Zie hier een grote kans die ook de Surinaamse politiek laat liggen. De focus op goud en olie is groot terwijl het “laag hangend fruit” (letterlijk) niet wordt geplukt. De landbouw moet meer aandacht krijgen.

Doel van dit Seminar

Het doel van dit seminar is samen met Minister Sewdien en deskundigen, met elkaar te verkennen wat de mogelijkheden zijn om de landbouw sector de impuls te geven die zij verlangt en ook verdient.

U kunt deelnemen aan dit Zoom-seminar op 14 februari 2021 om 11.00 uur Surinaamse tijd (15.00 uur Nederlandse tijd). De zoom-link is: Meeting ID: 394 438 6303 en Passcode 278916

De agenda van dit seminar is bijgesloten met de namen van de sprekers. Voor de pers hebben wij een aantal plaatsen gereserveerd. Voor overige deelnemers geldt dat u er tijdig bij kunt zijn door gebruik te maken van de zoom-link hierboven en of door opgave via emailadres: vhp.nederland@gmail.com

Namens VHP Nederland, Amsterdam, 8 februari 2021

Lachman Soedamah – Voorzitter

Mob. : 06-55375453Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi