Santokhi vraagt opheffing avondklok op 25 mei

0
151

VHP-voorzitter Chan Santokhi roept de regering op tenminste op 25 mei de avondklok op te heffen. Hij vraagt zich ook af waarom de regering zolang draalt om buitenlandse waarnemers toestemming te geven om naar Suriname te komen. VHP maakt zich ook zorgen over de uitspraken van OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos. Zij heeft gesteld dat er nog nooit zo slecht een verkiezing is voorbereid, geeft Santokhi aan.

Door de Covid-maatregelen kunnen er een heleboel organisatorische problemen ontstaan haalde Santokhi aan op een persconferentie in de Olifant, donderdag. De partij heeft uitgerekend dat met de Covid-maatregelen erbij, de 600 stemgerechtigden per stembureau, gemiddeld 3 minuten nodig hebben voor het stemproces. Er is dus meer tijd nodig dan de 12 uren (07.00 uur tot 1900 uur) om te gaan stemmen, rekent Santokhi uit.

“Ik doe een beroep op de regering om in ieder geval ten opzichte van de verkiezingen, de Covid-maatregelen nog meer te verlichten,” roept Santokhi op. “Maar zeker op de dag van de verkiezing de avondklok volledig op te heffen. “Want je kan geen situatie hebben dat zoals nu de avondklok gaat bestaan, en juist op het heetste moment van de telling mensen weg moeten gaan. Wie gaat daar achterblijven op de verschillende stembureaus? Dat geeft ons een onbehaaglijk gevoel”.

Het gevoel van onbehagen wordt versterkt door de uitspraken van de voorzitter van het OKB, haalt Santokhi aan: “Ze heeft meegedeeld dat OKB geen budget krijgt om onafhankelijk te functioneren, om te kunnen waarnemen op de verschillende stembureaus. Daarnaast merkt ze op dat ze nog nooit heeft meegemaakt dat er zo een slechte verkiezing georganiseerd wordt.”

Er is nog meer bezorgdheid, vervolgt Santokhi. “We hebben informatie dat de OAS-missie al klaar staat om te vliegen naar Suriname,” deelt hij mee. “Ze staan al klaar om hier te komen om hun waarnemerswerk te doen. Maar waarom er daaromheen gedraald wordt…? We houden er geen prettig gevoel aan over. We moeten in elk geval als volk bijzonder waakzaam zijn.”

René RompersWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi