Santokhi: “Hoefdraad gaat de geschiedenis in als minister die ernstige vormen van misdrijf heeft gepleegd”

0
249

“De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zal de geschiedenis ingaan als een minister die ernstige vormen van misdrijf heeft gepleegd als het parlement de minister niet de gelegenheid geeft om zijn onschuld te bewijzen bij de rechter.” Dit zei VHP-fractieleider Chan Santhoki in het parlement tijdens de ‘Bespreking van de vordering tot het in staat van beschuldiging stellen van Hoefdraad zoals ingediend bij De Nationale Assemblee per brief van de procureur-generaal de dato 23 april 2020 zoals gesteld in de ‘Wet in staat van beschuldigingstelling en vervolging politieke ambtsdragers’.

Santokhi zei verder te hebben opgemerkt welke richting de coalitie wil opgaan met name om de procureur-generaal (pg) geen goedkeuring te geven voor het in staat van beschuldiging stellen van de Financiënminister. Hij hoorde collega parlementariërs al een oordeel vellen op basis van de vordering en de bijlage van de stukken die de pg heeft opgestuurd naar het parlement. Echter merkte hij op, dat er nog een heel dossier is dat niet bij de DNA ligt.

Hij gaf verder aan dat personen die verdacht en opgesloten zijn een andere verklaring hebben afgelegd bij de rechter-commissaris over wat de minister aan de hoorcommissie heeft verteld. Op basis hiervan moet volgens Santokhi inderdaad een onderzoek komen wat hiervan waar is en dat kan niet in het parlement plaatsvinden. Het zou volgens de parlementariër goed zijn als het parlement de minister alle ruimte geeft om rechtsbescherming te krijgen, om ontlastende informatie te brengen bij de rechter en zijn onschuld te bewijze bij de rechter.

Santokhi gaf ook aan dat voorgaande sprekers gesteld hebben dat de pg met een dik dossier is gekomen en dat het niet in overeenstemming zou zijn met artikel 3 van de ‘Wet in staat van beschuldigingstelling en vervolging politieke ambtsdragers’. Volgens hem is de vordering echter wel een korte omschrijving, want de vordering bestaat precies uit vier pagina’s en de rest is bijlage. Volgens de VHP-fractieleider is er sprake van een correcte vordering door de pg. “Er zijn namelijk elf misdrijven genoemd en de wet geeft duidelijk aan dat het niet aan het parlement ligt om de minister te beoordelen als die al dan niet schuldig is en dat is de vraag die bij de rechter moet worden beantwoord en niet in de DNA”, vindt de parlementariër.

Vishmohanie Thomas

Bron: srherald.comWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi