Het gaat sneeuwen in Suriname; bij wet bepaald

0
356

Nu de ‘Valutawet’ voorlopig opgeschort is door de voorzieningenrechter, is de propagandamachine van de NDP wederom op gang gekomen. Dat onze rechters daarbij geschoffeerd worden, maakt niet uit; het lijkt een doel op zich geworden te zijn. De NDP-propaganda kweekt bepaalde sentimenten bij grote delen van de samenleving.

Deze tendens hebben wij al vaker aangeduid als “Ocer-wetenschappen”. Deze zijn gebaseerd op misleiding, leugens en bedrog. Dit hebben wij in een aantal columns blootgelegd. Destijds hebben wij geschreven dat de wisselkoers tot stand komt door vraag en aanbod. Het bewijs uit de schoolboeken hebben wij ook gepubliceerd, waarin letterlijk staat aangegeven dat de prijs tot stand komt door vraag en aanbod. De wisselkoers is niks anders dan een prijs voor de dollar en hiervoor hebben wij al aangegeven hoe die prijs tot stand komt. Deze kennis komt niet van ons, maar van de schoolboeken. Wie nog steeds iets anders verkondigt, negeert de kennis uit de schoolboeken en is bezig met grootscheepse misleiding en bedrog.

Na opschorting van de Valutawet, werd door André Misiekaba verkondigd dat de NDP een wet had aangenomen om het volk uit de armoede te halen, maar dat de oppositie en de rechters ertegen zijn. Dat is een pertinente nonsens van Misiekaba, want nergens ter wereld is het voorgekomen dat men middels wetgeving de wisselkoers kan bepalen en daarmee armoede kan bestrijden. Hier geldt nog steeds het oude adagium van vraag en aanbod; het is een economische wetmatigheid die je nooit met wetgeving kunt wegpoetsen. Het dringt nog steeds niet door tot Misiekaba dat je nimmer met een Valutawet de wisselkoers kunt bepalen. Je kunt nimmer met een wet, het volk uit de armoede halen. Anders is dat net als een wet waarmee je bepaalt dat het voortaan zal sneeuwen in Suriname.

Die Valutawet was er, maar het heeft niet gewerkt. De prijzen van de consumptiegoederen zijn nimmer gedaald. Integendeel, de prijzen zijn hoger geworden. Het volk is niet uit de armoede gehaald, maar juist dieper in de armoede geduwd. Wij hebben de indruk dat de Valutawet bedoeld is om delen van het volk een rad voor de ogen te draaien. De gevolgen van de Valutawet zijn eerder ook al beschreven en alles is bewaarheid geworden; het heeft niets geholpen en de prijzen zijn over het algemeen hoger geworden.

Indien je met een Valutawet de wisselkoers (prijs) kunt bepalen, waarom heeft de NDP de wisselkoers dan niet direct naar 1 op 1 gebracht? Dan pas hadden ze kunnen zeggen dat ze echt werken voor het volk. Zij weten dat het niet mogelijk is om met een wet de wisselkoers te bepalen. Hieruit blijkt dat die hele Valutawet niks anders is geweest dan NDP-propaganda. Propaganda maakt men tot wet. Hoe laag kan men nog gaan.

De werkelijke redenen van de hoge wisselkoers liggen onder andere in het feit dat de NDP meer heeft uitgegeven, dan men heeft ontvangen. De eerste les van het vak economie met betrekking tot consumptieve uitgaven: “Gij zult niet meer uitgeven dan gij ontvangt”.

De monetaire reserve die ook de waarde van de SRD ten opzichte van de dollar bepaalt, is helemaal op. Het vertrouwen in de SRD is weg, waardoor men de SRD snel in dollars wil omzetten (NDP’ers doen dit ook). Hierdoor wordt de vraag naar contante dollars groter, maar die contante dollars zijn er niet, omdat het financiële systeem klemzit. De NDP-regering heeft de Amerikaanse centrale bank (FED) bedonderd, waardoor de FED de dollarkraan voor Suriname dichtdraaide. Met het geleende geld is geen productie tot stand gebracht, waardoor het geleende geld niet terugverdiend kan worden, hoewel men wel forse rente moet blijven betalen. Het overgrote deel van de staatsinkomsten gaat naar betaling van rente en schuldaflossing.

Deze zijn onder andere de oorzaken van de hoge wisselkoers, niet de cambio’s, niet de VHP, niet de Hindostanen, niet de oppositie, etc. Deze problemen hadden aangepakt moeten worden, om de wisselkoers omlaag te krijgen. Iemand die kiespijn heeft, ga je niet onthoofden.

Sunil Sookhlall & Kries Mahabier

Bron: srherald.comWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi