VHP NEDERLAND HOLI BOODSCHAP

0
123

Op 10 maart 2020 wordt wereldwijd het holi/Phagwa feest gevierd. Het Phagwafeest is, zoals in India en vele andere landen, ook in Suriname een feest van kleuren, geuren, melodieën en vreugde. Het delen van vreugde met elkaar, waarbij er geen verschil is in wie rijk of arm is, wie groot of klein is of wie blank of zwart is. Symbolisch wordt de blijdschap en de vreugde die de mensen ervaren, tot uitdrukking gebracht door elkaar op uitbundige wijze te besprenkelen met een verscheidenheid aan geur- en kleurstoffen.

Met Holi vieren wij de overwinning van het goede op het kwade. Op het moment dat het kwaad de overhand in ons leven krijgt, zijn we overwonnen. Het vele goede verdwijnt uit beeld door het kwaad. We hebben ook het kwade in de gemeenschap, zoals criminaliteit, corruptie, nepotisme, vriendjespolitiek en zelfverrijking ten koste van onze gemeenschap. Het kwade manifesteert zich ook op het individuele vlak, zoals onderlinge twist, discriminatie, afgunst, haat en nijd. En al deze negatieve zaken wordt vernietigd bij de Holika verbranding.

Vrede, veiligheid en welvaart is wat wij nu nodig hebben. Laten we alvast bij ons zelf beginnen met het kwade dat in ons verborgen is, om die meteen van ons af te schuiven, teneinde een goed mens voor de gemeenschap te worden. Laten we eensgezind, zoals de kleuren en geuren van Holi in elkaar opgaan, optrekken om het kwade uit te bannen. De symboliek van het feest is in deze tijd uitermate sprekend.

Op 25 mei 2020 zijn er verkiezingen in Suriname. Het gaat niet goed met Suriname. VHP Nederland roept de diaspora op gebruik te maken van hun stem om kennissen, familie en vrienden in Suriname te adviseren om goed gebruik te maken van hun stemrecht door te stemmen op personen die bekend staan om hun eerlijkheid, efficiëntie en betrouwbaarheid en die hun taken eerlijk uitvoeren. Hierdoor kunnen negatieve krachten omgezet worden in positieve energie om Suriname weer welvarend en sterk te maken.

Laten wij het nieuwe jaar inluiden met een nieuw en liefdevol leven met veel positieve energie. Laten we zowel binnen als buiten Suriname, eensgezind, zoals de kleuren en geuren van Holi in elkaar opgaan, optrekken om het kwade uit te bannen. En dat er in plaats van het kwade er vrede, veiligheid en welvaart voor iedereen komt.

VHP Nederland wenst u allen een Subh Holi toe.Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi