VHP betaalt waarborgsom door tussenkomst van donateurs en sponsoren

0
139

De waarborgsom die door politieke partijen moet worden betaald voor deelname aan de verkiezingen is een behoorlijk bedrag. Ondanks de hoogte van dit bedrag is het de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) gelukt om het geld te storten. De VHP heeft zich maandag ook als eerste politieke partij geregistreerd bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) voor deelname aan de stembusgang.

“Het is een heel groot bedrag dat gestort moest worden, maar de VHP heeft donateurs en sponsoren die worden benaderd wanneer er activiteiten zijn”, merkt VHP-voorzitter Chan Santokhi op.Binnen de VHP is het beleid dat leden, vooral personen die een functie hebben binnen de partij, contributie betalen. Volgens Santokhi wordt er tot nu toe aardig meegewerkt.

Santokhi zegt verder dat het de partij tot nu toe wel is gelukt om uit te komen met de financiën. De financiële verslagen worden ook gepresenteerd binnen de organisatie en gepubliceerd in de dagbladen. Het gaat om financiële verslagen over de periode 2016 tot en met 2019. De partij doet dit, omdat het ook in de wet is opgenomen.

De VHP was een van de partijen die voor het betalen van een waarborgsom heeft gepleit. Volgens de partij werkte de 1-procentregeling niet, terwijl met de financiële drempel zoals de waarborgsom dit wel het geval zou zijn.

Om te kunnen deelnemen aan de algemene-, vrije- en geheime verkiezingen dienen politieke partijen een waarborgsom van SRD 96.250 te betalen. De vereiste voor partijen om een ledenbestand van tenminste 1 procent van het aantal kiesgerechtigden te hebben blijft overeind. Elke deelnemende partij dient SRD 25 per ingeschreven lid te betalen.

De waarborgsom wordt gerestitueerd als de politieke organisatie tenminste een zetel in een van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of het aantal stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee heeft, dat gelijk is aan de 1-procentregeling van het totaal aantal kiezers.

Het CHS is belast met het toezicht op het voldoen van de storting van de waarborgsom en vaststelling van het niet of wel restitueren.

Simone Awanna

Bron: srherald.comWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi