Santokhi keurt verklaring wetenschappelijk bureau NDP af

0
177
De VHP keurt de verklaringen van het wetenschappelijk bureau van de NDP af. In de pagina grote artikelen wordt gesteld dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën “de beste minister ooit is die dit land heeft voortgebracht” en dat de juridische stappen tegen hem politieke aanvallen zijn van de oppositionele partijen. De procureur-generaal zou daarbij een ‘hidden asset’ van de oranjepartij zijn. VHP-voorzitter Chan Santokhi vraagt zich af of de in ongenade gevallen ex-governor Robert van Trikt en zijn advocaat Irvin Kanhai dan ook van de VHP zijn. Zij hebben beiden verklaard dat Hoefdraad betrokken is bij de monetaire wantoestanden die nu worden onderzocht merkt hij op.
Santokhi vindt de conclusie van het wetenschappelijk bureau grappig. Er is geen wetenschappelijke basis, “geen facts and figures” om die constatering te staven merkt hij op. “Het enige wat ik kan concluderen is dat we met deze minister armer zijn geworden, dat we met deze minister enorme hoge leningen hebben, dat we de slechtste ratings ooit hebben. Dat we, ja triest, een governor hebben die nu opgesloten is en een minister hebben die verdacht is. Triest in de Surinaamse geschiedenis dat beide autoriteiten de status nu hebben van verdachte. Een is opgesloten en de ander moet in staat van beschuldiging gesteld worden,” zei Santokhi vrijdag op een persconferentie in ‘de Olifant’.
“Als je zegt dat hij de beste is kom met feiten en cijfers… maar dit geeft ook de kwaliteit aan van het wetenschappelijk bureau van de NDP,” merkt Santokhi op. “Aan een debat voor politieke partijen over de economie doen ze niet mee.  Ze komen wel met een monoloog in de krant om personen te beschuldigen zoals de pg die gelinkt zou zijn aan de VHP. Ze zeggen dat het onderzoek net vóór de verkiezing is gestart om de verkiezing te beïnvloeden.”
“Het onderzoek is al geruime tijd gestart, sinds januari,” benadrukt Santokhi. “En wie heeft gezegd dat de minister van Financiën verantwoordelijk is voor de handelingen waar de governor van werd beschuldigd? Niemand anders dan de advocaat (Irvin Kanhai) van de governor (Van Trikt).  Hij heeft het publiekelijk gezegd. Ten tweede heeft Van Trikt zelf bij de rechter verklaard wat de betrokkenheid is van minister Hoefdraad bij al deze misdrijven. Zijn meester Kanhai en Van Trikt van de VHP? Ze hebben niks met de VHP te maken. U mag zelf beoordelen aan welke partij ze gelinkt zijn.”
“Het wetenschappelijk bureau van de NDP dat deze mensen probeert te linken aan de VHP, mag zelf gaan beoordelen in hun eigen administratie tot welke politiek groepering deze twee mensen behoren. Zeker niet VHP. Het zijn juist wel deze mensen die publiekelijk en bij de rechter hebben verklaard dat Hoefdraad betrokken is. Het gaat om heel serieuze zaken.”  Santokhi doet een greep uit de lijst van beschuldigingen: gelden zijn weggemaakt van de Centrale Bank, goederen en gebouwen zijn aangeschaft in strijd met de wet voor meer dan 100 miljoen euro, inkomsten uit  Iamgold en Newmont zijn voor verschillende leningen tegelijk verpand.
“We keuren de verklaring van NDP wetenschappelijk bureau af, we keuren hun uitlatingen af waarin ze constant de rechterlijke macht beledigen en beschuldigen,” deelt Santokhi mee. “We vragen de samenleving de rechterlijke macht te steunen zodat ze in alle onafhankelijkheid  en onbevreesd  haar werk kan doen.”
René Gompers


Website | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi