Column: Volk heeft afgestraft; eenieder is gewaarschuwd

0
310

Niet in Paramaribo, maar in Wanica had de NDP hertelling moeten vragen. Er moet sprake zijn van een vergissing, want het kan echt niet dat de fractieleider/econoom slechts een verkort telefoonnummer aan kiezers achter zich heeft gekregen: 117! Echt ambulance centrale. Op Facebook is al veel gezegd. De stemmen van Amzad Abdoel zijn met ruim 2000% gedevalueerd in 5 jaar tijd. In elk geval krijgt Abdoel nu de tijd om al zijn persoonlijke zaken in orde te maken, want hij heeft heel hard gewerkt voor zijn partij, maar werd op plek nummer 3 gekandideerd! Opvallend was dat Abdoel – waarschijnlijk uit teleurstelling – geen campagne heeft gevoerd. Hij had de boodschap van zijn partij helder en duidelijk begrepen.

Wie de boodschap van het volk nog niet begrijpt of weigert te begrijpen is de NDP-voorzitter. Hij heeft samen met zijn 16 DNA-kandidaten in Paramaribo moeizaam 29.000 plus stemmen bijeengeschraapt. VHP-lijsttrekker in Wanica, Chan Santokhi, stopt ze alle 17 met gemak in zijn zak. Hij wist 29.440 stemmen te vergaren. Ja, dan krijg je als voorzitter van de paarse partij wel koude voeten van. Dan wil je in plaats van negens, zessen zien. Ik denk niet dat iemand die goeie man kwalijk zal nemen dat allerlei getallen nu door zijn hoofd tuimelen. En hij heeft nog niet eens de tijd gevonden om zijn verlies te erkennen, zoveel valt er te verwerken. “Chan e kome, pé? Fu kon du san?”

Het is al meer dan een week geleden dat de verkiezingen zijn gehouden en nog steeds is zelfs de officieuze uitslag van drie stembureaus in Paramaribo niet bijgewerkt door Binnenlandse Zaken. Op de een of andere manier schijnt de  voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust, er een slag van te hebben het verwerkingsproces steeds voor zich uit te schuiven. Voordat de stemmen werden verwerkt, was Nerkust de tel al kwijt. Het leek alsof hij zich had aangesloten bij ‘ik ben moe’ van Curtis, ondanks de onvermoeibare steun van Pakittow. In alle hoofdstembureaus zijn er plaatsvervangende leden. Met een betere organisatie, hoefde er niet zoveel fout te gaan. Hoe is het mogelijk dat processen-verbaal (pv’s) die wel ingeleverd zijn, ineens waren verdwenen? En waarom was er geen plakband aangeleverd waardoor alle dozen van Paramaribo open zijn aangeleverd. Of was de plakband van zo een slechte kwaliteit dat het de dozen niet dichthield?

Suriname heeft een geweldig goed en transparant systeem, zoals de OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, het uitlegt. Alle processen kunnen goed worden gevolgd. De wetgeving heeft elke stap glashelder beschreven, maar het leek alsof tientallen voorzitters de Kiesregeling niet kenden, of deze ondanks de training – en goede voorbereiding volgens Biza – bij de toets hebben gefaald. Er is keihard geweigerd door een deel van de voorzitters om het pv op te plakken, terwijl dat in de wet staat. Ook protesten ter plekke van waarnemers hebben niet geholpen. Hierdoor heeft zelfs het OKB niet eens overal foto’s kunnen maken. Maar gelukkig zijn de turflijsten er van OKB en van verschillende politieke partijen.

Fraude is op basis van de wetgeving haast niet mogelijk, maar er zijn nog altijd mensen die het systeem moeten dragen en daar gaat het fout. Voor bij de hoofdstembureaus, zoals de OKB-voorzitter het zegt. Het is onvoorstelbaar dat zoveel stembiljetten van ressorten in verkeerde dozen waren. En dat in meerdere districten. Behalve door op veel stembureaus de Covid-preventiemaatregelen gebrekkig uit te voeren, is er veel tijd verloren gegaan door verkeerd geleverde stembiljetten. En twee uur langer stemmen – wat op veel plekken wel nodig was – heeft gemaakt dat niet alleen de dc, het personeel van de stembureaus en hoofdstembureaus, maar zelfs waarnemers, moe zijn geworden.

Open dozen worden afgeleverd bij het hoofdstembureau. Voorzitters die niet langer wilden wachten, omdat met slakkengang de pv’s werden afgehandeld. Een pluimpje aan diverse districten – vooral Wanica met 139 stembureaus – waar keurig werk geleverd is. Er is veel misgegaan bij het natraject in de Anthony Nesty Sporthal. Tot een besmet Covid-geval is uit de trukendoos gehaald, zonder dat mensen in quarantaine zijn geplaatst. Op magische wijze pv’s doen verdwijnen, vertragingstactieken, ruzies, opnieuw tellen, een rustdag inlassen… dit alles zal niet helpen. Het volk heeft gesproken, en de trend van protest tegen het gevoerde beleid klinkt hard en duidelijk. Dit is op Coronie na, landelijk zichtbaar.

Als het volk ‘nee’ heeft gezegd tegen de paarse regering, moet het hoofd worden gebogen, zoals de NDP-voorzitter tevens president Desi Bouterse dat een paar keer heeft gezegd. Presidentschap aanbieden aan Ronnie Brunswijk of proberen mensen om te kopen – zoals dat meerdere keren is gebeurd –  zal nu niet helpen. Brunswijk wil nu geen president worden – over vijf jaar kan men het weer proberen. De stem van het volk moet een les zijn voor machthebbers die zich oppermachtig voelen, veranderen in egotrippers en vergeten dat ze er zijn om te dienen. Het is tevens ook een voorbode aan de nieuwe coalitie die met dit overweldigende mandaat niet moet beginnen om ego’s te bevredigen en toe te geven aan persoonlijke belangen van partijleiders. Het volk zal de obstakels die opgeworpen worden noch brokken van de nieuwe coalitie, accepteren. Er is tegen iets gestemd, maar vóór een belofte op een beter leven en een toekomst voor de kinderen in Suriname.

Nita Ramcharan

P.S. Covid-19 is alarmerend, explosief en het dieptepunt moet nog komen! Suriname is in gevarenzone! Ik hoop dat wij met z’n allen beseffen HOE ernstig de situatie is!

Bron: starnieuws.comWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi