Brunswijk: “Geen sprake van gratie en herziening Amnestiewet tijdens gesprekken huidige regering”

0
175

Er is tijdens de besprekingen met de huidige regering, in het bijzonder met president Desi Bouterse, nooit gesproken over de onderwerpen gratie en Amnestiewet en eventuele herziening van deze wet. Dit gaf Ronnie Brunswijk, een van de leiders van de nieuwe coalitieregering, onlangs te kennen tijdens een persconferentie.

Bouterse werd vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982. Hij heeft verzet aangetekend in deze zaak. De verzetszaak die oorspronkelijk gepland stond voor 30 juni is nu weer verschoven en wel naar 30 juli.

Brunswijk gaf aan dat de nieuwe coalitieregering constant in overleg is met de zittende regering, vooral gezien de financiële situatie in het land. Er is alleen gesproken over zaken die betrekking hebben op een vlot verloop van de machtsoverdracht. “Wij hebben gesproken over een smooth overgang, zonder problemen,” zei hij. De ABOP-voorzitter voegde meteen eraan toe dat er eveneens is gesproken over het eerder overdragen van de regeermacht. Gevraagd is of de machtsoverdracht niet midden juli kan plaatsvinden in plaats van 12 augustus. Verder wordt met de huidige regering ook gesproken over zaken die gaan over het behouden van personeel op hun respectievelijke posten. Ook is de nieuwe coalitieregering afhankelijk van de informatiestroom vanuit de huidige regering, vandaar dat de gesprekken belangrijk zijn.

De ABOP-voorzitter maakte duidelijk dat de coalitieleiders niets kunnen beloven aan de zittende regering met betrekking tot het wel of niet vervolgen van verschillende personen, zoals de huidige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die als verdachte wordt gezien in de zaak van Robert van Trikt. “Wij zijn niet de rechterlijke macht en kunnen niet op de stoel van de rechter zitten,” zei hij. De nieuwe coalitieleiders kunnen slechts praten over zaken die betrekking hebben op de uitvoerende macht.

Vishmohanie Thomas

Bron: srherald.comWebsite | Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter #suriname #vhp #orangemovement #RedSuriname #diaspora #chansantokhi